Земетресението, регистрирано в Румъния, е било леко усетено във Видин, София,

...
Земетресението, регистрирано в Румъния, е било леко усетено във Видин, София,
Коментари Харесай

Специалист предупреди Румъния! Кога ще дойде страшният трус?

Земетресението, записано в Румъния, е било леко усетено във Видин, София, Враца, Монтана. Епицентърът му е в Югозападна Румъния, западно от дейната зона Вранча, заяви дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география - Българска академия на науките.

Земетресението беше с магнитуд 5,2 по Рихтер, сочат данните на Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. То няма връзка с опустошителното земетресение в Турция, тъй като става дума за разнообразни разломи без директна връзка сред тях, прецизираха от Института, съобщи Българска телеграфна агенция.
-->
Земетресението е най-силното в Румъния за последните две години. В региона, където бяха регистрирани и три вторични труса от 2,4, 2,8 и 3,4 по Рихтер, този тип естествени феномени са необичайност.

" Случилото се няма нищо общо с Турция. Районът е по-скоро обвързван със земетресенията в Хърватия, Черна гора, Адриатическо море. Той няма задоволително сила, с цел да провокира огромни трусове, само че е допустимо да има вторични земетресения ", разяснява шефът на румънския геофизичен институт Константин Йонеску пред Диджи24.

Поводи за безпокойствие няма и съгласно почетния шеф на Националния институт по геофизика Георге Мармуряну. " Едва към 2040 година ще бъде допустимо мощно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер в Румъния ", разяснява той, представен от в. " Евениментул зилей ". Експертът прецизира, че земетресенията в Олтения не оказват въздействие върху сеизмичната зона Вранча.

За момента няма постъпили молби за помощ от потърпевши жители, нито информация за нанесени материални вреди, оповестяват от Института за незабавни обстановки на окръг Горж. Не е постъпвал и нито един сигнал на незабавния телефон 112, осведомят от Департамента за изключителни обстановки. Въпреки това по места превантивно са изпратени обследващи задачи, с цел да разпознават вероятни проблеми.

" Беше мощен трус за няколко секунди. Чувствах се ужасно и необичайно на фона на случилото се в Турция ", " Креслото се реалокира с мен ", " Леглото и вратите на дрешника вибрираха ", " Видях по какъв начин библиотеката се движи ", споделят пред уеб страницата Зиаре поданици на Сибиу и Хунедоара, които са усетили земетресението. “Доста се уплаших. Бях в кабинета си, когато разтресе ”, показа пред Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер беше записано на дълбочина 15 км в региона Отения, окръг Горж в 16:58 ч. Двадесет минути по-късно в същия регион и със същата дълбочина последва второстепенен трус от 3 по Рихтер.

Най-силното земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година във Вранча, напомня в. " Адевърул ". Земетресението продължава под минута, само че жертвите са над 1500. Най-големи тогава са вредите в Мунтения и в Букурещ. Тридесет и две здания в столицата са изцяло разрушени, други 130 са съществено развалени. Броят на разрушените домове в цялата страна е 35 000, броят на ранените - 11 300.

Вранча е най-активната сеизмична зона в Румъния. Трусът от 1977 година е бил на дълбочина към 100 километра, а ударната вълна е усетена на Балканите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР